KESTERNICHTEST – Oorspronkelijk uitgevonden in de mijnbouw, de steunen voor de support van de tunnels in mijnen corrodeerden aan 1 zijde zeer hevig altijd van uit het oogpunt naar buiten toe. De oorzaak hiervan is het vrijkomen van zwaveldampen uit de mijnschacht die een chemische aantasting op metaal heeft. Van hieruit is gebleken dat de chemische inwerking op producten vaak van een veel groter belang is dan de corrosiebestendigheid uitgedrukt in een zoutsproeineveltest. Het is natuurlijk enorm van belang voor welke toepassing het product gebruikt wordt. Bij toepassingen met chemische invloeden is het van zeer goot belang te kijken naar de resultaten in een kesternichtest om een betere interpretatie van de werkelijke corrosiebestendigheid te bekomen. U kunt begrijpen dat deze zure oplossing anders reageert met uw onderdelen dan in een neutrale buitenlucht. De neutrale zoutsproeineveltest NEN EN ISO 9227 zoals wereldwijd bekend staat voldoet dus niet aan de eigenschappen om voor deze atmosfeer representatieve testresultaten te bieden. Typische voorbeelden zijn: Stallenbouw en Zwembaden. Hier komt de Kesternichtest om de hoek kijken. Hier wordt zwaveldioxide (is een gas en het verbrandingsproduct van zwavel met zuurstof) geinjecteerd in een testkamer. Waarna het zuur de producten zal aantasten. Het gebruik van een kesternichtest is gebonden aan de norm DIN EN ISO 6988, DIN 50 018 of de ASTM G87-02. Het is belangrijk dat U een onderscheid maakt in de verschillende varianten
binnen de test.
Klimaat:
SFW 0,2 S SO2 0,067 %
SFW 1,0 S SO2 0,33 %
SFW 2,0 S SO2 0,67 %
Voorwarmen 8 uur 40°C ±3°C
Afkoelen 16 uur 18°C – 28°C
Totaal 24 uur
Inhoud kamer 300L
Meest toegepast is de DIN EN ISO 6988, belangrijk is te kijken naar welk klimaat dat er wordt toegepast. Een 0,2L of de 2,0L is factor 10 verschil. Het is dus raadzaam hier rekening mee te houden. In deze test worden de producten bloot gesteld aan een zuur klimaat. Wat een totaal andere inwerking heeft dan de neutrale zoutsproeineveltest. Een kesternichkast zoals bij Duroc NV, wordt gewerkt met de SWF 2,0 S test. De zwaarste variant voor de snelste corrosiereactie.
Om wereldwijd over dezelfde testresultaten te beschikken zijn onze corrosietesten genormaliseerd. Binnen deze normen zijn nog afwijkingen mogelijk van soms wel 20%. Om deze fluctuatie uit te sluiten bepalen wij de agressiviteit van de testkamer. Deze wordt uitgedrukt in een schaal van 1 tot 5. Waarbij de agressiviteit van 2 of 3 wordt goedgekeurd ter evaluatie van producten met andere testruimten. Gezien wij beschikking hebben over 2 zoutsproeineveltest ruimtes worden deze twee maandelijks geijkt om gelijke resultaten te bekomen.
Zoutsproeinevel normen volgens:
- NEN EN ISO 9227
- DIN 50 021 NSS
- ASTM B117
- Renault D17 1058/H
Kesternich normalistaie:
- DIN EN ISO 6988
- NEN EN ISO 3231
- DIN 50 018