Slide backgroundAnti Corrosion specialistsAnd much more...AutomotiveOffshore, Oil and GasWind-energyConstructionAerospace
Slide backgroundHigh corrosion risk environments; oil, gas and energy industry.
Slide backgroundWe provide the latest technology to avoid corrosion.Aerospace
Slide backgroundWe have the right surface treatment for any Fastener fixing problem.Contact us for more information, fasteners, clamps, springs...

The specialist in mass zinc electroplating, with the highest corrosion resistance in the market!

Beschikbaarheid

Standaard leverbaar

Geel Verzinken Cr3+

Geel Cr3+/Cr6+ verzinken is een oppervlaktebehandeling waarbij zink elektrolytisch wordt aangebracht op het oppervlak om het product te verfraaien (decoratieve deklaag) en een zekere corrosiebestendigheid te geven. Door na het verzinken de zinklaag te passiveren wordt het oppervlak minder snel vatbaar voor oxidatie. Deze passivatielaag is beschikbaar in verschillende uitvoeringen, te weten blauw, dickschicht blauw, geel, zwart en zinktop. Door de uitgebreide ervaring van >50 jaar in het elektrolytisch verzinken is Duroc een van de belangrijkste partners op de markt als het gaat om betrouwbaarheid, kwaliteit en procesbeheersing. Met een stabiele productie van meer dan 300 Ton elektrolytisch verzinken van bevestigingsartikelen per week.

basket plating electrolytisch verzinken trommel verzinken

WIST U DAT?

LIST EN BEDROG

Het zes-waardig geel verzinken (Cr6+), wat toxisch is, staat algemeen bekent om de goede corrosiebestendigheid (168h SST). Dit is vele malen meer dan het standaard blauw of wit verzinken wat slechts 48h SST meegaat. Echter doordat het gebruik van Cr6+ aan banden wordt gelegd in 2016 en automobiel al jaren geen gebruik meer maakt van deze giftige passivatie zijn veel eindgebruikers ervan overtuigd dat het geel beter is dan het blauw. Daarom is er een Cr6+-vrije passivatie ontwikkeld. Deze heeft nog steeds een gele uitstraling echter niet zo’n diepe iriserende gele kleur.

Echter is de corrosiebestendigheid van een Cr3+ gele passivatie vele malen slechter dan de Cr6+ variant, er wordt slechts 48-72h SST behaald. Maar wat is nu die Cr3+ gebaseerde gele passivatie?

KLEURSTOF TOEVOEGING

Door aan een Cr3+ passivatie een zeer sterk geel pigment toe te voegen. Wordt tijdens het passiveren van de verzinkte stukken de gele kleurstof mee ingebouwd in de chromaatlaag. Feitelijk is het gewoon een blauw/witte verzinking waar kleurstof aan wordt toegevoegd.

Cr3+ geel verzinken is dus GEEN alternatief voor de standaard zes-waardig chroom variant. Het enige wat wordt bereikt is een blauw/wit verzinking met een gele kleur. 

OPLOSSING

Wanneer er gekozen moet worden voor een alternatief voor het geel Cr6+ verzinken (168h SST) kan er beter worden gekozen voor ZINKTOP® verzinken (240h SST). De vele malen hogere corrosiebestendigheid door de aanwezigheid van silicaatnanopartikelen en op basis van Cr3+ dus niet giftig.

Eigenschappen

 • Corrosiebestendigheid: 48 uren zoutsproeineveltest NEN EN ISO 9227.
 • Wrijvingscoëffciënt volgens DIN EN ISO 16047: 0,25-0,60.
 • Laagdikte: 5-7 micron (afhankelijk van afmeting).
 • Laagdikte conform ISO4042.
 • Behandelingstemperatuur 60° Celcius.
 • Temperatuurbestendigheid: 40° Celcius Cr3+ /  80° Celcius Cr6+
 • Voor materialen met een treksterkte van > 1000N/mm2 een risco op waterstofbrosheid.
 • Producten kunnen worden uitgegloeid om het risico op waterstofbrosheid te beperken.

In het elektrolytisch verzinken is er een onderscheid te maken in een tweetal type onderdelen. Trommelwerk als men spreekt over stortgoederen zoals, bouten, moeren, clipsen, beugels en staafjes. En hangwerk als men spreekt over bijvoorbeeld gezet plaatstaal met grotere afmetingen dan 200mm. Duroc is gespecialiseerd in stortgoederen en lange smalle onderdelen. Hierbij moet worden gedacht aan, bouten, moeren, beugels, draadstukken en staven. Naast het onderscheid tussen trommel- en hangwerk is er ook een onderscheid te maken in alkalisch en zuur verzinken. Beide systemen bieden voordelen, en Duroc heeft de mogelijkheid te kiezen welk systeem ingezet wordt voor uw goederen. Met een totale badinhoud van 150.000 l zinkvloeistof verdeeld over diverse productielijnen weet Duroc wat massaproductie inhoudt. Naast het verzinken is er geïntegreerd te kiezen voor diverse passiveringen zoals blauw, geel en zwart. Door de volledig geautomatiseerde productielijnen in combinatie met automatische dosering van chemie kunnen we zeer stabiele kwaliteit bieden. Om onze kwaliteit te waarborgen kunnen er in het laboratorium laagdiktemetingen worden uitgevoerd met röntgen. Deze service en tevens zoutsproeineveltesten kunnen we ook aanbieden voor reeds verzinkte producten door derden zodat u uw kwaliteit kunt borgen.

Informatie

Nederlands: Downloaden (PDF, 261kb)

Wilt u deze folder met uw bedrijfsnaam? Neem contact met ons op.

Artikel: Cr6+ en nu?

Downloaden (PDF, 216kb)

Toepassing

De matige corrosiebestendigheid is het raadzaam deze oppervlaktebehandeling toe te passen voor een indoor applicatie.

LET OP Cr6+ = TOXISCH

Zal vanaf 2015 niet meer standaard beschikbaar zijn.

Hoogwaardige opvolger: ZINKTOP

 • Machinebouw
 • Apparatenbouw
 • Meubelindustrie
 • Consumer goods
 • Etc..

© Copyright - Duroc N.V.